Pregovori oko TTIP-a počeli su sredinom prošle godine, a trebaju završiti prije planiranog izglasavanja u Europskom parlamentu krajem svibnja ove godine. U ime građana EU pregovara Europska komisija koja je blokirala sav javni pristup dokumentima samih pregovora i oni će ostati zatvoreni za javnost sljedećih 30 godina! Čak ni predstavnici individualnih EU država nemaju pristup tim dokumentima, osim u posebno uređenim sobama gdje je bilo kakvo kopiranje dokumenata ili vođenja bilježaka strogo zabranjeno. Bilo koji zahtjev od strane SAD-a nije dostupan zastupnicima Europskog parlamenta na uvid.

Članovi Kongresa SAD-a nemaju uvid u dokumente koje predlaže EU i pristup ostalim stavkama ugovora strogo je reguliran.

U izjavi danoj u rujnu 2013. Europska komisija tvrdi da TTIP ne predstavlja prijetnju za zdravlje, sigurnost, okoliš i financijsku stabilnost te da će svi pregovori biti u potpunosti transparentni.

 

ttip nedemokracija m

Europska komisija je čak razradila strategiju za sprečavanje curenja informacija. Na sazvanom sastanku predstavnika svih EU država objašnjeno je da trebaju raditi zajedno u svrhu razbijanja negativne slike o TTIP-u. Predloženo je otvaranje Twitter (!?) računa posvećenom TTIP-u kako bi se ukazalo na njegovu transparentnost, dok znamo da Twitter omogućuje 140 znakova po jednoj poruci.

U trenutku dok ovo čitate pregovori se i dalje vode iza zatvorenih vrata. Iako čelni ljudi naše Vlade ne znaju o čemu se točno pregovara u njihovo ime, jednom kada sporazum dođe na njihov stol biti će pod izuzetnim pritiskom da ga potpišu. Ne dopustimo da se to dogodi! U poziciji smo da zajedno s ostalim organizacijama pritisnemo naše institucije i one u Bruxellesu te ih spriječimo da potpišu ovaj krajnje štetan sporazum.

 

Potpiši peticiju protiv TTIP-a

podpisi

Preuzmi brošuru o TTIP-u

brosura ttip

Inicijativa Zaustavimo TTIP

Zaustavimo TTIPStopTTIPInicijativa Zaustavimo TTIP pokrenuta je krajem 2014. i dio je saveza od preko 500 europskih organizacija okupljenih u inicijativu StopTTIP protiv TTIP-a i CETA-e.

Kontakti

Ukoliko želite doprinijeti našoj inicijativi, javite nam se na
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.