TTIP: PROPAST EUROPSKE POLJOPRIVREDE?

14914960204_1a35b8eb8f_o.jpg

TTIP: PROPAST EUROPSKE POLJOPRIVREDE?

Do sada nije izdano mnogo studija koje se bave potencijalnim učincima TTIP-a na poljoprivredu. Međutim, velika većina onih koje su ipak sastavljene predviđa mračnu budućnost za europske poljoprivrednike. Isto tako, studija američkog Department of Agriculture, koja uzima u obzir tri različita scenarija, zaključuje da će na kraju kao pobjednici izaći američki poljoprivrednici.

Više pročitajte ovdje.

 

 

 

Odbijanje Keystonea XL-a vodi TransCanadu do tužbe protiv Obamine administracije

 izvor www.cbc.ca

 

Kompanija sa sjedištem u Calgayu "radi korporativni izljev bijesa", kažu kritičari.

Američki predsjednik Barack Obama je odbacio projekt Keystoneovog "XL" naftovoda u studenom ( 2015. ) uz obrazloženje da projekt ne služi nacionalnim interesima SAD-a. U srijedu su iz TransCanade poručili da su podnijeli tužbu smatrajući da Obamina odluka o zabrani gradnje Keystone XL-a predstavlja prekoračenje njegovih ovlasti prema ustavu SAD-a.

Više pročitajte ovdje

Sve po starom za 'novi' Sustav investicijskih sudova

Umjesto da od stranih investitora traži da prvo podižu tužbu na nacionalnim sudovima, kao što moraju građani, Komisija predlaže da strani investitori biraju između nacionalnog suda ili Sustava investicijskih sudova; logično je pretpostaviti da će investitori izabrati put na kojem će imati bolje šanse da dođu do najviše odštete.

Više pročitajte ovdje.

Kako Philip Morris može tužiti Urugvaj zbog zakona o duhanskim proizvodima?

'ISDS mehanizam je jedinstveni privatizirani arbitrarni sustav, često zakopan u bilateralnim investicijskim ugovorima i multilateralnim trgovinskim sporazumima (poput NATFA-e ili TTIP-a). On omogućava investitorima da koriste privatizirane mehanizme rješavanja sporova preko kojih mogu tužiti države, ali države ne mogu tužiti investitore. Takav sustav nije transparentan i često rezultira netipičnim sudskim odlukama na koje ne postoji pravo žalbe. Tijekom godina, ovo je dovelo do nekonzistentnih, nepredvidljivih i proizvoljnih odluka suprotnih nacionalnom i međunarodnom javnom poretku... Ne postoji opravdanje za postojanje privatiziranog arbitrarnog sustava koji je niti transparentan niti ikome odgovoran. Investitori imaju priliku tražiti pravdu u okviru nacionalnih pravnih sustava, gdje često imaju višestruku mogućnost žalbe, a mogu se osloniti i na diplomatsku zaštitu te pravne procedure u sporovima između država. ISDS ne može biti reformiran. On mora biti odbačen. Privatni sektor, čiji je modus operandi usmjeren na profit, ne može osigurati miran, pravedan, stabilan i održiv međunarodni poredak', tvrdi Alfred de Zayas.

Više pročitajte ovdje.

Grčka: Poligon za testiranje Europe u eri TTIP-a?

TTIP, CETA i TiSA neće samo utjecati na radna mjesta, standarde hrane i okoliša. Sporazumi također mogu utjecati na internet slobode kroz odredbe za provedbu autorskih prava koje prijete pravu korisnika na slobodno izražavanje, privatnost i pristup znanju online. Nadalje, sporazumi će proširiti prava multinacionalnih korporacija, čime će one moći tužiti nacionalne vlade na posebnim tajnim sudovima, u slučaju donošenja zakona koji utječu na njihov profit. Velike farmaceutske tvrtke moći će razvijati monopole na patente lijekova što bi moglo dovesti do povećanja cijena tretmana za bolesti poput raka, malarije i tuberkuloze. Najgore od svega, ovi slobodno-trgovinski pregovori se odvijaju bez i hinjenja javne rasprave, znanstvene opravdanosti ili pravne podrške.

Cijeli članak nađite ovdje.

TPP značajno umanjuje standarde o sigurnosti hrane i zaštiti životinja

Suprotno tvrdnjama Obamine administracije da će TPP biti dogovor "visokih standarda" koji bi služili kao primjer za buduće trgovinske ugovore, IATP-ova istraživanja u stvari pokazuju da su prijašnje sigurnosne mjere, smišljene kao osiguranje za zaštitu svjetske opskrbe hranom, u stvari značajno oslabljene u TPP-u, uz gledanje kroz prste upravo onim industrijama koje bi ti standardi i trebali kontrolirati. Tako da bi TPP ovakav kakav je u stvari samo povećao utjecaj korporacija nad tijelima koje bi te korporacije zapravo trebale kontrolirati.

Više pročitajte ovdje.

Inicijativa 'Stop TTIP' predala više od 3 milijuna potpisa predsjedniku Europskog parlamenta

Predstavnici inicijative 'Stop TTIP' predali su danas, 9. studenog 2015., u Berlinu predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Schultzu više od 3 milijuna prikupljenih potpisa protiv trgovinskih ugovora te tražili da ih se sasluša u EU parlamentu.

'Drago nam je što su protest protiv trgovinskih ugovora počele primjećivati i europske institucije. Pozivamo Martina Schultza da počne prakticirati transparentnost i demokraciju te da u Parlamentu i Komisiji zagovara saslušanje Inicijative i angažman oko njezinih zahtjeva', rekao je Michael Efler, član inicijative 'Stop TTIP'.

Cijelo priopćenje inicijative 'Stop TTIP' nađite ovdje.