sputniknews.org, 10.11.2015.

originalni tekst

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schultz obećao je inicijativi 'Stop TTIP' razmotriti je li odbacivanje Europske građanske inicijative (ECI) protiv TTIP-a i CETA-e u srpnju 2014. legalno. Potvrdila je to Anne Daenner glasnogovornica inicijative 'Stop TTIP.

'Jučer smo dobili odgovor od gospodina Schultza. Rekao je da je želio poručiti odboru za peticije da se sastane s predstavnicima 'Stop TTIP'. Također, rekao je da treba provjeriti zašto je Europska komisija odbacila ECI Stop TTIP, je li to u skladu s europskim pravnim normama i je li odbacivanje legalno', rekla je Daenner te dodala da je Schultz obećao provjeriti je li saslušanje u odboru za peticije kao dijelu EU parlamenta moguće.

Inače, cilj TTIP-a je usmjeravati tok proizvoda i usluga preko Atlantika. Njime se želi stvoriti najveća svjetska zona slobodne trgovine, koja bi sačinjavala 60 posto svjetske proizvodnje.

Anti-TTIP aktivisti kritiziraju TTIP zbog njegove neuobičajene tajnosti u kojoj se pregovara te smatraju da one informacije koje imaju o sporazumu jasno pokazuju da se favoriziraju multinacionalne kompanije na štetu suverenih država i potrošača.

Sljedeća runda pregovora o TTIP-u planirana je za početak 2016. godine.