(izvor: secure.foodandwaterwatch.org )

INSTITUT ZA POLJOPRIVREDU I TRGOVAČKE POLITIKE (IATP), SAD, 12. studenog 2015.

Minneapolis – Institut za poljoprivredu i trgovačke politike (IATP) objavio je analizu poglavlja o sanitarnim i fitosanitarnim mjerama TPP ( "Trans-Pacifičko Partnerstvo" ) trgovinskog ugovora koje se odnosi na regulatorne standarde za zaštitu sigurnosti hrane i zdravlja životinja („SPS chapter“). Spomenuto poglavlje zakonski je obvezano Dogovorom o sanitarnoj i fitosanitarnoj zaštiti Svjetske trgovinske organizacije (WTO), a koje se odnose na tisuće međunarodnih propisa i standarda o sigurnosti hrane te zdravlja životinja i biljaka. IATP-ova analiza stavlja ovo poglavlje TPP-a u kontekst načina na koje agencije Sjedinjenih Država (de)reguliraju hranu i poljoprivredne proizvode.

Suprotno tvrdnjama Obamine administracije da će TPP biti dogovor "visokih standarda" koji bi služili kao primjer za buduće trgovinske ugovore, IATP-ova istraživanja u stvari pokazuju da su prijašnje sigurnosne mjere, smišljene kao osiguranje za zaštitu svjetske opskrbe hranom, u stvari značajno oslabljene u TPP-u, uz gledanje kroz prste upravo onim industrijama koje bi ti standardi i trebali kontrolirati. Tako da bi TPP ovakav kakav je u stvari samo povećao utjecaj korporacija nad tijelima koje bi te korporacije zapravo trebale kontrolirati.

SPS poglavlje nastalo je u strogo povjerljivim, tajnim pregovorima. Sam tekst govori vrlo malo o tome kako bi konkretno vlade trebale "pružiti primjerenu razinu sanitarne i fitosanitarne zaštite". Američki Kongres, kao dio ubrzanog "Fast Track" processa, ima na raspolaganju tek 90 dana za provjeru 6,194 stranica TPP ugovora prije nego što predsjednik Obama potpiše ugovor i predstavi ga na glasanje Kongresu, i to bez mogućnosti donošenja dodatnih amandmana.

Ključni nalazi IATP-ovog izvještaja o poglavlju o fitosanitarnoj zaštiti TPP ugovora su:

• "Trgovina proizvodima moderne biotehnologije " zapravo znači da bi se o kontroverznim pitanjima poput GMOa ili sintetičke biologije sudilo po kriterijima tržišne dostupnosti ( odnosno slamanja barijera za uvoz i širenje GMOa, ukratko-profita korporacija ), a ne kriterija njihove sigurnosti po ljudsko zdravlje i okoliš odnosno mogućih negativnih posljedica po iste.

• Odredbe koje uspostavljaju savjetodavni „Odbor o pitanjima sanitarne i fitosanitarne zaštite“, vođen od strane trgovinskih službenika, još bi više oslabio, a moguće i došao u izravan sukob sa svjetskim standardizacijskim tijelima za sigurnost hrane i biljaka.

• Slabosti regulatornih agencija SAD-a s cijelim stvaranja "prikladne razine sanitarne i fitosanitarne zaštite" biti će još izraženije zbog uvjeta o povjerljivosti koji već sputavaju američke znanstvene ocjene hrane i poljoprivrednih proizvoda.

Prema dr. Steve-u Suppan-u, autoru izvještaja, "SPS poglavlje je potpuno neadekvatno zahtjevu za regulaciju hrane i poljoprivrednih proizvoda proizašlih iz prehrambeno-poljoprivrednih tehnologija 21.-og stoljeća, poput sintetičke biologije i agro-tehnologije. U vrijeme kada provjera sigurnosti tih proizvoda nastalih iz novih tehnologija zahtijeva sve više nezavisnih znanstvenih recenzija. Poglavlje ugovora, nasuprot, kao "primarne predstavnike" po tom pitanju pretpostavlja dužnosnike ministarstava trgovine, kao vrhovne arbitre za određivanje pravila o sigurnosti hrane i zdravlju biljaka i životinja koji bi osigurali prikladnu razinu zaštite za potrošače i same poljoprivredne usjeve i životinje."

Drugim riječima, oni koji bi odlučivali da li je neka hrana sigurna za upotrebu bi bili ministri trgovine a ne nezavisni znanstvenici. Ta i druga pitanja razrađena IATP-ovoj analizi jasno pokazuju da pitanje TPP-a zahtijeva detaljniju javnu debatu tokom sljedećih nekoliko tjedana, prije nego što predsjednik Obama stigne potpisati ono što sam naziva " trgovinskim ugovorom za nasljedstvo drugim generacijama", a koji se zapravo temelji uglavnom na uklanjanju regulatornih "smetnji" širenju svjetskog uvoza i izvoza.

Čitavu analizu nađite ovdje.

Prijevod: Zaustavimo TTIP