(izvor: www.aitonline.tv )

Originalni tekst, 12. studenog 2015.

 

Prijedlog Europske komisije za Sustav investicijskih sudova (eng. Investment Court System – ICS) koji bi se primjenjivao u trgovinskom sporazumu između SAD-a i EU većim je dijelom kozmetičko rebrandiranje koje i dalje daje posebne privilegije stranim investitorima te potkopava pravne sustave država i Europske Unije, tvrde udruge civilnog društva. Novi prijedlog zadržava mane Mehanizma za rješavanje sporova između investitora i države (eng. Investor-State Dispute Settlement - ISDS) – prema udruzi za održivi transport Transport & Environment (T&E ) i organizaciji za okolišno pravo ClientEarth, uspostavljanje i rad suda plaćali bi europski porezni obveznici.


Sustav investicijskih sudova trebao bi biti dio svih budućih trgovinskih sporazuma, uključujući i Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP). Umjesto da od stranih investitora traži da prvo podižu tužbu na nacionalnim sudovima, kao što moraju građani, Komisija predlaže da strani investitori biraju između nacionalnog suda ili Sustava investicijskih sudova; logično je pretpostaviti da će investitori izabrati put na kojem će imati bolje šanse da dođu do najviše odštete.


'Ova Komisija je navodno posvećena smanjenju regulacije i podržavanju vladavine prava, a ipak predlaže nove institucije koje tvore korporativno osiguranje za strane investitore i potkopavaju europske nacionalne sudove. Nepošteno je da bi građani na sebe trebali preuzimati rizik stranih investitora koji imaju mogućnost zaobići domaće sudove', kaže Cécile Toube, direktorica u uredu za bolju trgovinu i regulaciju u organizaciji T&E - koja je dio Komisijine savjetne grupe za TTIP.
Građani Europske Unije će morati platiti polovicu od 3 milijuna eura troškova za pokretanje Sustava investicijskih sudova, dok će daljnji rad i odštetu plaćati europski i američki porezni obveznici.


Komisija odbija provjeriti s Europskim sudom pravde je li novi sud, koji će biti u mogućnosti interpretirati i ocjenjivati zakone EU, legalan pod trenutnim EU zakonima. Dok novi sporazum aludira na brojne pravne probleme, ne uspijeva ih adresirati na značajan način. Ovaj prijedlog također budi sumnje u buduću legalnost trgovinskih sporazuma koji dodjeljuju odštete po starom sistemu, poput nedavnih trgovinskih sporazuma Europske Unije s Kanadom i Singapurom.
'Znamo da je povijest slučajeva Europskog suda pravde pun primjera po kojima je prijedlog Komisije nelegalan. Europski sud pravde je pronašao mnogo sporazuma – uključujući pristupanje Europskoj konvenciji o ljudskim pravima i sporazum kojim se priprema uspostava Europskog suda za patente – koji su nespojivi sa sporazumima EU iz istih razloga koji vrijede i za prijedlog Komisije i ISDS', rekao je Laurens Ankersmit, odvjetnik organizacije ClientEarth.

Zanimljivosti:
[1] Prosječna cijena postupka do sada je bila 8 milijuna dolara i, u nekim slučajevima, narasla i do 30 milijuna dolara- corporateeurope.org
[2] www.clientearth.org
Vidi Annex 1:
Detaljna analiza prijedloga Sustava investicijskih sudova Komisije: Transport & Environment (T&E) European Consumer Organisation (BEUC); Transatlantic Consumer Dialogue (TACD); European Public Health Alliance (EPHA); European Heart Network (EHN); European Association for the Study of the Liver (EASL); i njihovi pravni stručnjaci (kao dio rada savjetne grupe za TTIP).