(izvor www.cbc.ca)

(Izvor www.cbc.ca)

Originalni tekst, 6. siječanj 2016.

Kompanija sa sjedištem u Calgayu "radi korporativni izljev bijesa", kažu kritičari.

Američki predsjednik Barack Obama je odbacio projekt Keystoneovog "XL" naftovoda u studenom ( 2015. ) uz obrazloženje da projekt ne služi nacionalnim interesima SAD-a. U srijedu su iz TransCanade poručili da su podnijeli tužbu smatrajući da Obamina odluka o zabrani gradnje Keystone XL-a predstavlja prekoračenje njegovih ovlasti prema ustavu SAD-a.

TransCanada je podnijela tužbu protiv Obamine administracija, a namjerava podnijeti i tužbu protiv odluke vlade SAD-a, u skladu s NAFTA-om, zbog vladinog odbacivanja kompanijinog predloženog Keystone XL nafovoda.

Kompanija je u srijedu objavila da je podnijela obavijest o namjeri da podnese tužbu preko NAFTA-e (točnije, njenog ISDS mehanizma, op.a.) na temelju neopravdanosti odluke o odbijanju gradnje naftovoda.

"TransCanada je nepravedno lišena vrijednosti svojih investicija vrijednih više milijardi dolara od strane vlade SAD-a", poručuju iz kompanije.

Iz firme tvrde da će sagledati sve mogućnosti kompenzacije njihovih 15 milijardi USD u troškovima i štetama, kao rezultat odluke koju oni vide kao kršenja obaveza iz članka 11 NAFTA-e.

"TransCanada  ističe da je odluka vlade SADa o odbijanju predsjedničke dozvole za gradnju naftovoda Keystone XL samovoljna i neopravdana", tvrde iz kompanije.

Obama prekoračuje svoje ovlasti, tvrdi kompanija

TransCanada poručuje da je također podnijela i tužbu američkom federalnom sudu u Teksasu tvrdeći da je odluka predsjednika Baracka Obame o zabrani gradnje Keystone XL-a predstavlja prekoračenje njegovih ovlasti prema ustavu SADa.

Kompanija tvrdi da je sve to bila samo "simbolična gesta" Obamine administracije kojom je vlada htjela učvrstiti percepciju u javnosti o svojem stvarnom djelovanju na području klimatskih promjena.

Vlada provincije Alberte u Kanadi je dala kratku izjavu o ovom pitanju u srijedu navečer.

"Ovo je odluka donesena od strane TransCanada stvar privatnog sektora, kojeg će naša vlada pomno pratiti. NAFTA već ima utvrđeni proces formalne arbitraže o takvim sporovima.", rekao je u e-mailu Brad Hartle, glasnogovornik Ministrice za energetiku Margaret McCuaig-Boyd.

"Trgovinska razmjena provincije Alberte sa SAD-om je od presudne važnosti za naš prosperitet i nadamo se nastavku suradnje s našim američkim partnerima u cilju stvaranja radnih mjesta i rasta ekonomija s obje strane granice."

Obama je odbacio prijedlog u studenom s obrazloženjem kako projekt ne služi nacionalnim interesima SADa.

Rekao je i da se vlada SAD-a složila s njegovm odlukom, iako je agencija prije toga zaključila kako naftovod ne doveo do "značajnih utjecaja na okoliš" i kako bi pogodovao lokalnim zajednicama preko poreznih prihoda i novih radnih mjesta, doduše najviše u fazi izgradnje.

1900 kilometarski naftovod je u fazi limba već više od sedam godina, i nekoliko je puta bio točka spora u američko-kanadskim odnosima.

Korporativni "izljev bijesa"

Sam projekt, koji je također postao i meta protesta zaštitnika okoliša, bi služio za prijevoz bitumena iz škriljevaca Alberte do središta američkih rafinerija na obali Meksičkog zaljeva u području Hardisty.

Skupina organizacija za zaštitu okoliša, zemljišnih i domorodačkih orgganizacija – uključujući i Sierra Club i 350.org – izjavljuje je kako je kompanija "napravila korporativni izljev bijesa" u nadi da će "prisiliti američke porezne obveznike na plaćanje milijardi dolara kako bi povratila svoje gubitke".

Skupina je projekt nazvala "zlosretnim od početka, na koji je kompanija potrožila 7 godina kako bi prisilila SAD na davanje dozvole za gradnju".

Greenpeace Kanada se slaže, tvrdeći da argumenti kompanije nisu utemeljeni.

"Njihov zakonski argument je to da pošto ni jedan predsjednik prije njega nije donosio mjere o borbi protiv klimatskih promjena, onda to ne bi smio ni Obama" kaže Keith Stewart iz Greenpeace Kanade.

"Ali takav argument neće proći u 21. stoljeću."

Pravni stručnjaci daju svoje mišljenje

Torontski odvjetnik Lawrence Herman kaže kako bi TransCanada ipak mogla osporiti odluku o odbijanju projekta kao neutemeljenu.

"Njihov stav je da je odluka donesena iz političkih razloga Obamine predsjedničke politike, i ja se slažem da u tom slučaju imaju prilično dobre argumente za slučaj na sudu", kaže Herman.

"Ovo bi moglo potrajati više godina do konačne odluke".

Drugi pravni stručnjak specijaliziran za međunarodnu trgovinu kaže kako TransCanada ima dobre šanse da na sudu povrati novac koji je već potrošila.

"Oni nisu mogli samo samo sjediti i čekati, zato što bi, u slučaju da se njihova tužba odobrila, bili u teškoj situaciji, tako da su morali trošiti sredstva tokom sedmogodišnjeg procesa", kaže Cydnee Cherniak iz Lex Sage-a.

"Tako da je ono što su do sada potrošili bilo ravno eksproprijaciji."

Cydnee također tvrdi da su šanse, iz prijašnjeg iskustva, ipak na strani SAD-a, budući da imaju stopostotni pobjedonosni rezulatat iz proteklih prigovora NAFTA-i, ali ovo bi ipak moglo biti i njihova prva gubitnička presuda.

Iz TransCanade poručuju da imaju razloga očekivati dozvolu za odobrenje gradnje naftovoda pošto sam naftovod zadovoljava sve kriterija kao i svi prijašnji sagrađeni naftovodi.

"Odluka o odbijanju predstavlja prekoračenje predsjedničkih ovlasti bez presedana, kao i uzurpaciju ovlasti Kongresa koji je po ustavu dužan regulirati federalnu i međunarodnu trgovinu", kažu iz TransCanade.